Žleb ali skleda? 5 načinov za krepitev vere

“Če si pameten, boš rajši podoben skledi kakor žlebu, ki takoj izlije, kar je sprejel, medtem ko skleda čaka, da se napolni ter potem brez svoje škode razliva, kar ji preostane … V Cerkvi imamo danes mnogo žlebov in malo skledic. Ljudje, po katerih nam dotekajo nebeški potoki, so tako ljubeznivi, da bi radi prej izlivali, kot pa so bili naliti. Bolj so pripravljeni govoriti kakor poslušati, in učiti, česar se niso naučili, radi bi bili na čelu drugih, čeprav še sami sebe ne znajo voditi.” (sv. Bernard: Govori o Visoki pesmi, 18. govor, 3)

Čeprav je od časov sv. Bernarda, tega velikega cerkvenega učitelja, minilo že 9 stoletij, pa se nekatere stvari očitno še niso spremenile. Nasprotno! Občutek je, da jih je doba interneta le še poudarila. Stalno hlastanje za več in hitreje nas je pripeljalo poplitvenja vsebin. Do kopiranja in recikliranja cenenih prispevkov, da bi dosegli nekaj klikov več. Kako pogosto smo podobni kanalom, ki le delijo naprej nekaj, česar sami niso pustili do srca.

Tudi na duhovnem področju. Spomnim se, kako sem kot skavtski voditelj v pripravi na srečanja večkrat iskal svetopisemske odlomke, ki bi podkrepili to, kar bi jaz rad povedal. Bernard je s svojo ironično izjavo o “ljubeznivosti” zares zadel v srčiko …

5 načinov za krepitev vere

Če torej želiš oznanjati na spletu, najprej pusti, da te Bog napolni. Kako? Tukaj je nekaj možnosti za krepitev vere:

1. Božja beseda

Odklopi za trenutek svoje skrbi ter še tako pobožne in dobre misli, in preprosto sedi k Jezusovim nogam. Ne išči, kaj lahko iz odlomka “potegneš” za svoje življenje, ampak preprosto glej Jezusa. Poslušaj ga. Pusti mu, da ti spregovori na srce. Kot Marija ohrani in premišljuj Besedo v svojem srcu, in prosi Svetega Duha, naj ta Beseda postane meso tudi v tvojih dejanjih.

Ne veš, kateri odlomek izbrati? Zakaj ne poskusiš kar z dnevnimi odlomki, ki se berejo pri sveti maši? Najdeš jih na strani hozana.si.

2. Molitev

Naj se ti ne mudi. Pridi pred Gospoda z vsem, kar si. Preloži nanj vso svojo skrb, saj on skrbi zate (1 Pet 5,7). Potem pa pusti, da te Gospod napolni. Molitev ni samo prostor za izražanje svojih želja in potreb, ampak še bolj prostor poslušanja, kaj govori Gospod.

3. Zakramenti

“Telesno namreč na tem svetu ničesar nimamo in ne vidimo od samega Najvišjega, razen telesa in krvi, imen in besed, po katerih smo ustvarjeni in odkupljeni ‘iz smrti v življenje’ (1 Jn 3,44)” (sv. Frančišek Asiški, pismo vsem klerikom, 3).

V zakramentu evharistije je Kristus navzoč tudi danes. V zakramentu sprave nam odpušča. Vsi, ki nam Gospod odpušča in nas hrani s svojim Telesom in Krvjo, pa v moči zakramenta postajamo eno.

4. Duhovno branje

V dveh tisočletjih zgodovine Cerkve se je nabrala čudovita zakladnica besedil, ki ti lahko pomagajo okrepiti vero. Od cerkvenih očetov, svetnikov vseh stoletij, pa do cerkvenih dokumentov, ki razlagajo vsebino vere. Naj se oko ne ustavi pri črki, ampak prodre v globino besed. Išči, kako so možje in žene vere v toku časa prinašali luč evangelija družbi svojega časa. Morda najdeš navdih, kako utelesiti evangelij v naš čas!

5. Življenje

Končno pa: naj te napolni življenje. Življenje z vsemi radostmi, pa tudi trpljenjem. Otroški smeh, vzdihovanje bolnika, jok osamljene vdove, veselje študenta ob uspešno opravljenem izpitu, stiska mame samohranilke, ki je izgubila službo … Naj vse to ne gre mimo tebe. Apostol Pavel nas spodbuja: “Veselite se s tistimi, ki se veselijo, in jokajte s tistimi, ki jočejo” (Rim 12,15).

Morda bodo te situacije sprožile vprašanja, morda celo postavile pod vprašaj tvojo vero. Prinesi vse pred Gospoda.

Kje pa ti najraje zajemaš za oznanjevanje? Kaj ti je v pomoč za krepitev vere?

Obrazec za na dno prispevka

This field is for validation purposes and should be left unchanged.
Povej naprej! >>
Vedno na tekočem

Prijavite se na prejemanje obvestil o novih prispevkih! 

Brez skrbi, od prejemanja se lahko kadarkoli odjavite 🙂

Kategorija: blog, misijon
Prejšnji prispevek
Oznanjevanje preko videa
Naslednji prispevek
Hoja po vodi – kako ne potoniti v digitalnih valovih?