Razmislek o disciplini (in zakaj je pomembna disciplina na spletu)

Priznam, nisem najbolj disciplinirana. Vsakodnevne obveznosti me pogosto »preplavijo« in velikokrat mi stvari, ki jih moram »nujno« opraviti danes, ostanejo za naslednji dan. Ali za prihodnji teden …

Če imate v življenju vse urejeno in se vsak večer zleknete v posteljo pomirjeni, ker ste maksimalno izkoristili dan, lahko ta članek mirno preskočite. Če pa, tako kot jaz, hrepenite po tem, da bi v življenje vnesli malo več reda in organizacije, nadaljujte z branjem.

Priljubljena ameriška blogerka Hannah Brencher v enem od svojih zapisov govori prav o tem, kako v svoje življenje vnesti več discipline. Nekaj njenih idej lahko uporabimo tudi takrat, ko nam dela težave disciplina na spletu.

  1. Pospravite telefon v škatlo

To se na prvi pogled zdi nemogoče, ker imamo danes na telefonu vse. Pošiljamo sporočila, telefoniramo, tam imamo seznam za nakupe v trgovini, dostop do interneta, fotoaparat … A čeprav je telefon nadvse uporaben pripomoček, je dobro, da ga kdaj pospravimo. Kdaj to storiti?

Čeprav nismo v adventnem času, za katerega smo predlagali, da se za pol dneva odpovemo svojemu pametnemu telefonu, se lahko še vedno odločite, da boste dali telefon vsak dan za nekaj ur na stran.

Koristno pa je, da telefon pospravite »na varno« za tisti čas, ko na primer: pišete članek za splet; ko urejate fotografije in jih oblikujete v grafike; ko sestavljate sporočilo za vašo mailing listo; ko imate Zoom sestanek; ko montirate video … in še bi lahko naštevala.

Če boste osredotočeni zgolj na eno stvar in ne boste pri tem kar naprej pogledovali na svoj telefon, vam bodi tudi vaši možgani zelo hvaležni. 🙂

  1. Časovni okvir in razpored dela

»Sem velika oboževalka osredotočenega in nemotenega dela,« pravi Hannah. Tudi jaz sem, a mi dostikrat spodleti na celi črti. Kako torej ostati osredotočen?

Hannah nam predstavi tehniko, za katero potrebujete pol ure časa – 25 minut dela in 5 minut odmora. Na primer: 25 minut bom pisala članek (četudi v tem času naredim zgolj osnutek); ali: 25 minut bom pripravljala vsebino za verouk; ali: v 25 minutah bom pregledala seznam udeležencev za duhovne vaje …

Ni pomembno, koliko zares naredimo v tem času, pomembno je le, da smo dosledni. Seveda si lahko napravite tudi daljši časovni okvir, a pazite, da ga ne boste preveč raztegnili.

  1. Tri najpomembnejše stvari za danes

Tale zadnji nasvet je moj najljubši. Sama imam namreč na mizi cel seznam stvari, ki jih moram »nujno« opraviti. Odgovoriti na mail, poklicati zobozdravnika, odnesti smeti, telovaditi … Lahko so to čisto vsakodnevne stvari, ki jih neprestano odlašamo.

Telovadim lahko jutri, saj bo tista nadležna bolečina v vratu morda že sama od sebe minila; nič hudega ne bo, če na mail odgovorim šele konec tedna; zobozdravnika bom raje poklicala v ponedeljek … In tako naprej in naprej. Zveni znano, kajne?

Hannah nam zato svetuje, da si vsak dan zadamo tri stvari, ki jih moramo opraviti, da bomo lahko dan šteli kot uspešen. Pri tem nas spodbuja, da naj ne bomo preveč strogi do sebe in naj na seznam vnesemo tudi stvari, ki nam prinašajo veselje. Na primer: 1) pripravi osnutek članka za novo objavo na blogu; 2) plačaj položnice; 3) spij skodelico kave na terasi.

Karkoli je že pomembno, da opravite tisti dan, vnesite na seznam in ob koncu dneva boste imeli občutek, da ste v svoje življenje vnesli malce več reda in organiziranost.

Tudi ta članek, ki ste ga ravnokar prebrali, je nastal po tem principu. In čeprav sem se vmes ves čas »borila«, da ne bi pogledala na telefon, že po desetih minut sem želela prenehati s pisanjem in vmes vsaj dvajsetkrat pomislila, kaj pa če bi tale članek raje napisala jutri, sem vendarle uspela. Ste pripravljeni poskusiti tudi vi?

Obrazec za na dno prispevka
This field is for validation purposes and should be left unchanged.
Povej naprej! >>
Vedno na tekočem

Prijavite se na prejemanje obvestil o novih prispevkih! 

Brez skrbi, od prejemanja se lahko kadarkoli odjavite 🙂

Kategorija: blog
Prejšnji prispevek
Brezplačni programi za ustvarjalne
Naslednji prispevek
Kako ustvariš logotip v programu Inkscape