Rad bi ljudem govoril o Bogu, pa ne vem kako …

Mike Schmitz je priljubljen ameriški duhovnik in vloger. V več svojih videih je spregovoril o tem, kako uspešno evangelizirati. Čeprav večinoma govori o evangelizaciji »v živo«, pa lahko njegove nasvete prenesemo tudi v spletno okolje.

Kaj o spletni evangelizaciji pravi Mike Schmitz?

Dober znak je že to, da v nas tli želja, oznanjati svojo vero, saj evangelizacija predstavlja enega bistvenih elementov katoliške vere in je poslanstvo vsakega izmed nas. Vendar imajo o evangelizaciji mnogi ljudje predstavo, da je to nekaj težkega in zahtevnega. Mnogi si pod tem pojmom predstavljajo nekakšno »prezentacijo katoliške vere«, kot da bi morali imeti pripravljene že vse odgovore.

Vendar temu ni tako. Duhovnik Mike je prepričan: »Evangelizacija se ne prične z odgovori, prava evangelizacija se začne z vprašanji.«

»Evangelizacija se ne prične z odgovori, prava evangelizacija se začne z vprašanji.«

Zato poglejmo na situacijo z druge strani in dajmo ljudem priložnost, da spregovorijo, da oni postavljajo vprašanja, namesto da jih mi bombardiramo s podatki in jim že serviramo odgovore.

Vprašajmo naše župljane, veroučence, sodelavce … Kaj jih zanima? O čem bi se radi pogovarjali? Katere teme bi radi prebirali? Iščimo globlji pomen in smisel v našem vsakdanjem življenju ter v naših odnosih, kajti tam se skrivajo najgloblja vprašanja naše vere.

Vzpostavimo spletno okolje, kjer …

»Vzpostavimo okolje, kjer lahko svobodno postavljamo vprašanja in kjer je povsem v redu, tudi če ne vemo vseh odgovorov,« nas spodbuja Mike Schmitz.

Morda se bojimo, da nimamo dovolj znanja, da se bomo osramotili, če nas bo sogovornik vprašal kaj takega, česar ne bomo vedeli … Izgovarjamo se, da se ne želimo izpostavljati, ker nočemo vstopiti v situacijo, kjer nam bo neprijetno ali pa bi izpadli nevedni.

Vendar je strah odveč. V resnici je zadeva zelo preprosta. V spodbudo so nam lahko tudi naslednje besede iz Svetega pisma: »Vselej bodite vsakomur pripravljeni odgovoriti, če vas vpraša za razlog upanja, ki je v vas« (1 Pt 3,15).

Postati svetnik!

Premalo se zavedamo, da ima vsak izmed nas vpliv na nekoga: župnik na župljane, katehet na veroučence, animator na otroke … Zato se moramo vprašati: Kakšen zgled dajemo? Kam jih želimo voditi? Vpliv, ki ga imamo na ljudi v naši okolici, se enako (ali še v večji meri) odraža tudi na spletu.

Mike Schmitz nam postavlja visoke kriterije. Zase pravi, da želi, da njegovi župljani postanejo svetniki. To je tudi temeljni cilj vsakega vernika: »Priti v nebesa in postati svet!«

Pa res verjamemo v to, da zmoremo skupaj delati izjemne stvari za Boga? Ali pa smo tudi na spletu zgolj povprečni mlačni katoličani? Oprimo se na Pavlove besede, ko pravi: »Postanite moji posnemovalci, kakor sem jaz Kristusov« (1 Kor 11,1).

Priznajmo si, govoriti o veri ni vedno lahko!

Že pokrižati se pred jedjo v restavraciji se nam zdi včasih težko, kajne? Kaj šele govoriti o Jezusu ali pisati o njem na spletu! Vendar to žal pomeni, da »bolj skrbim za lastno udobje kot za druge ljudi, za svoje brate in sestre v Kristusu,« je neposreden Schmitz.

Bodimo podobni apostolu Andreju

Kaj torej lahko storimo? »Molite za odprta vrata. Iščite odprta vrata,« pravi Schmitz (in internet je zagotovo prostor »odprtih vrat«). Predlaga nam še, da si vzamemo za zgled apostola Andreja. On je bil namreč prvi, ki je »evangeliziral« – in to kar svojega brata!

»Eden od teh, ki sta slišala Janezove besede in šla za Jezusom, je bil Andrej, brat Simona Petra. Ta je najprej našel svojega brata Simona in mu je rekel: “Našli smo Mesija” (kar v prevodu pomeni Maziljenec) in privedel ga je k Jezusu« (Jn 1,40-42).

Dovolimo torej, da Jezus deluje skozi nas. Kliče nas, da stopimo izven cone svojega udobja!


Besedilo v članku je povzeto po spodnjih videoposnetkih: https://www.youtube.com/watch?v=OU9zlE2dmWY, https://www.youtube.com/watch?v=dtGNcgCP1zU,https://www.youtube.com/watch?v=lzJzmsajuaI

Foto: Pexels

Obrazec za na dno prispevka

This field is for validation purposes and should be left unchanged.
Povej naprej! >>
Vedno na tekočem

Prijavite se na prejemanje obvestil o novih prispevkih! 

Brez skrbi, od prejemanja se lahko kadarkoli odjavite 🙂

Kategorija: blog, misijon
Prejšnji prispevek
10 pravil pisanja na spletu (za katoličane)
Naslednji prispevek
9 orodij za boljše objave na družabnih omrežjih