Kako bo po epidemiji?

Naj že v začetku povem, da tale prispevek ne bo govoril kaj dosti o digitalnih zadevah. Bo bolj moj poskus, da ubesedim misli, ki mi po dobrem letu epidemije rojijo po glavi. Morda iz tega nastane še en malo šlogarski (preroški?) poskus napovedi, kako bo po epidemiji. A začnimo po vrsti.

Izstopajoči skupini

V zadnjih tednih na spletu opažam posameznike, ki bi jih po vedenju lahko uvrstil v dve skupini:

  • Na eni strani so tisti, ki jim “nagobčniki”, “vrtanje po nosu” ter take in drugačne omejitve očitno predstavljajo nepremagljivo oviro. V tem času (zelo posplošujem) je zato ena njihovih glavnih dejavnosti stresanje slabe volje v komentarjih in objavah na družabnih omrežjih.
  • Na drugi strani pa je skupina ljudi, ki prav tako živi z vsemi omejitvami, a je našla nove priložnosti za delo, zaslužek in še kaj.

V svetu ekonomije vidimo trgovce, ki so epidemijo sprejeli kot izziv, se digitalizirali in morda dosegli celo rekordno prodajo. Na drugi strani pa tiste, ki še vedno čakajo, da ukrepi minejo, v tem času pa životarijo.

V Cerkvi pa vidimo župnije in gibanja, ki so odkrile potencial spleta, dosegajo nove ljudi, ob omejitvah glede prejemanja zakramentov pa so se usmerile na včasih kar preveč pozabljeni področji: oznanjevanje in karitativnost. Na drugi strani pa župnije, ki čakajo na boljši jutri …

Vem: posplošujem. Skupin je še več, in tudi vsak posameznik ima svoje razloge (in svojo odgovornost). Pa vendar me je to opažanje gnalo naprej k misli …

… kako bo po epidemiji?

Vsaka kriza v zgodovini človeštva je podobna mešanju kart pri taroku. V eni rundi imaš povprečne karte, v drugi narediš valat, v tretji te karte prisilijo, da poskusiš z beračem …

Pričakovati, da bomo po tej epidemiji sedli za mizo z istimi kartami kot pred njo, je iluzija. Začenja se nova runda. Nekateri bodo imeli boljše karte, drugi slabše. A delitev kart v času krize ni tako naključna kot pri partiji taroka. Na karte lahko vplivamo. In ko gledam naprej, se mi svita, kako bo po epidemiji. Te zanima? Beri dalje.

Zdi se mi, da si bodo v času epidemijskega mešanja posamezniki iz druge skupine pobrali najboljše karte (ker jih pač aktivno iščejo), prva skupina pa bo prejela ostanek. In kar me še bolj skrbi: ta povečana razdeljenost bo verjetno razlog za nove spore, zavisti, sumničenja in druge napetosti. Naša polpretekla zgodovina nam je lahko velik opozorilni znak, kam lahko to pelje.

Odprti za novost Boga

Priznam: sam se čutim precej bolj v drugi skupini. Konec koncev je tudi Projekt Emavs sad tega. Verjamem namreč, da tudi ko vlada zapre vrata cerkva, Bog že čaka nekje z odprtim oknom. Ali pa kakšnim drugim vhodom. Če smo pripravljeni vstopiti po drugi poti in sesti v drugo klop kot običajno. Če ne obstojimo pred zaprtimi vrati in čakamo …

Vzemimo v tem času v roke Sveto pismo! V njem je polno zgodb o tem, kako Bog deluje na (človeško gledano) nerazumljiv način. Kako preseneča. Abrahamu naroči, naj daruje edinca, glede katerega je prejel obljubo (1 Mz 22); za rešitev iz Babilona ni uporabil koga “od naših”, ampak je Gospod “obudil duha perzijskega kralja Kira” (2 Krn 36,22-23); če beremo Jezusov rodovnik (Mt 1,1-17), je v njem moralno gledano marsikaj spornega. Nad Jezusom so se verske avtoritete nenehno spotikale, ker je bil tako drugačen od podob o Mesiju, ki so jih imeli. Po prihodu Svetega Duha na binkošti pa se je ljudstvo čudilo ribičem, ki so s tako gorečnostjo v templju oznanjali Jezusovo vstajenje (Apd 2).

Bog preseneča. Tudi v tej epidemiji.

Kakšna bo podoba Cerkve in sveta po epidemiji, pa je odvisno tudi od naju. Od tvoje in moje poslušnosti Duhu, ki preseneča. Ki lahko pelje ven iz ustaljenih tirnic, navad, običajev. Ki odpira za oddaljene, osamljene, preizkušane. Ki nas vodi k Resnici. K Jezusu.

Naj zaključim s spodbudo, ki jo je 25 let nazaj izrekel sv. Janez Pavel II. na srečanju z mladimi v Postojni:

Korajža velja! Hodite v veri, upanju in ljubezni! Odprite sebe in vse vaše bivanje navdihom Svetega Duha, in pustite, da vas On popelje na odprto morje tretjega tisočletja.

foto: Mikko Saari, flickr

Obrazec za na dno prispevka
This field is for validation purposes and should be left unchanged.
Povej naprej! >>
Vedno na tekočem

Prijavite se na prejemanje obvestil o novih prispevkih! 

Brez skrbi, od prejemanja se lahko kadarkoli odjavite 🙂

Kategorija: blog
Prejšnji prispevek
Osnove oblikovanja za katehete
Naslednji prispevek
Elektronska oznanila za vašo župnijo