Digitalni svetniki

Malo za šalo, malo zares. Pred nekaj tedni sva se z ženo vračala iz Bele krajine na Gorenjsko. Otroka sta mirno zaspala, midva pa sva – sploh ne veva, kako – začela govoriti o malo neobičajni temi: kateri svetniki bi lahko bili zavetniki za razne digitalne zadeve? Kateri bi lahko bili digitalni svetniki? Oba sva vedela, da je zavetnik interneta sv. Izidor Seviljski (*556 +636). Ta je kot zadnji v vrsti zahodnih cerkvenih očetov, ki je zbral in uredil vsebine, ki so nastale pred njim na teološkem področju. Kot uradnega zavetnika interneta in vseh uporabnikov svetovnega spleta ga je leta 2002 razglasil papež Janez Pavel II.

Litanije digitalnih svetnikov

Toda internet in digitalna orodja so se v zadnjih letih močno razvila in pomnožila. Kateri digitalni svetniki bi lahko bdeli nad vse številčnejšimi digitalnimi resorji? Nekaj idej je na spodnjem seznamu.

 • Sveti Rok – zaščitnik pred računalniškimi virusi. Na sv. Roka so se mnogi obračali predvsem v časih, ko je razsajala kuga. Epidemija Covid-19 je znova spodbudila mnoge, da se obračajo nanj. Goduje 16. avgusta.
 • Sveta Katarina Sienska – zavetnica influencerjev. Ta cerkvena učiteljica in sozavetnica Evrope je sicer živela precej skrito življenje v samostanu. Imela pa je veliki vpliv. Dosegla je celo, da se je papež Gregor XI. vrnil iz Avignona v Rim. Goduje 29. aprila.
 • Sveti Tomaž – varuh pred lažnimi novicami. Vsi vemo, kako apostol Tomaž ni verjel, da je Jezus zares vstal, dokler ga sam ni videl (Jn 20,19-29). O njem je na srečanju z mladimi v Postojni papež Janez Pavel II. med drugim povedal: “Apostol Tomaž je primer iskrenega iskalca: ne sramuje se odkrito izraziti svojega dvoma. In ko se sreča z vstalim Kristusom in se lahko z roko dotakne znamenj njegovega trpljenja, se dvom razblini in on nepotrebuje več nobenega dokazovanja. To srečanje ga tako globoko preobrazi, da vzklikne: ‘Moj Gospod in moj Bog!'” (Vir: Govori v Sloveniji, CD 64, str. 30) Goduje 3. julija.
 • Sveta Lucija – zavetnica vseh, ki pasejo oči na spletu. Lucija je znana kot zavetnica vida, in na mnogih slikah je upodobljena z očmi na pladnju. Po legendi naj bi si jih iztaknila, da bi se ognila nadležnemu snubcu in ohranila devištvo. Goduje 13. decembra.
 • Sveta Barbara – priprošnjica tistih, ki rudarijo po podatkih. Sv. Barbara je znana kot zavetnica rudarjev. Ta “resor” je pridobila po legendi, da se je v tleh naredila luknja, v katero se je skrila pred nasilnim očetom, ki je ostro nasprotoval njenemu spreobrnjenju. Kaj pa je podatkovno rudarjenje lahko na kratko prebereš na wikipediji. Goduje 4. decembra.
 • Sveti Anton Padovanski – pomočnih vsem, ki iščejo podatke na spletu. Izgubljeni ključi, denarnica, ali pa tisti super članek, ki sem ga nekoč nekje na internetu bral … Svetemu Antonu se mnogi priporočajo za pomoč pri iskanju. Goduje 13. junija.
 • Sveti Avguštin – varuh pred nevarnostjo spletne pornografije. V svojih Izpovedih je Avguštin odkrito zapisal, kakšno je bilo njegovo življenje pred spreobrnjenjem. Pot do svetosti ni bila lahka, a z Božjo pomočjo je uspel. Goduje 28. avgusta.
 • Sveti Peter, Jakob in Janez – zavetniki storitev v oblaku. Pridružila bi se jim lahko tudi Mojzes in Elija, ki sta bila prav tako navzoča, ko jih je obsenčil oblak ob Jezusovem spremenjenju na gori Tabor (Mr 9,2-13). Godujejo 29. junija (Peter), 25. julija (Jakob) in 27. decembra (Janez).
 • Sveta Klara – zavetnica live-streamerjev. Papež Pij XII. je sv. Klaro 14. februarja 1958 razglasil za zavetnico televizije. Podlaga temu je bil dogodek iz Klarinega življenja, ko se zaradi bolezni ni mogla udeležiti božične polnočnice, Bog pa ji je dal v videnju spremljati sveto mašo. V času epidemije Covid-19 je več kot 200 duhovnikov v Sloveniji vsaj občasno prenašalo svete maše, večinoma preko platform Youtube ali Facebook. Kdo je torej lahko bolj primeren zavetnik prenosov v živo kot prav Klara? Goduje 11. avgusta.
 • Sveta Marta – zavetnica spletnih gostovanj. Marta (Lk 10,38-42) je postala nekakšen vzor človeka, ki poskrbi za vse tehnične zadeve – kot spletna gostovanja, ki poskrbijo za to, da se lahko posvetimo boljšim vsebinam. Goduje 29. julija.
 • Sveti Hieronim – priprošnjik uporabnikov Google Prevajalnika. Ta cerkveni oče je vsem najbolj poznan po Vulgati – prevodu celotnega Svetega pisma v latinski jezik. In pa seveda po tem, da se je njegov rojstni Stridon verjetno nahajal na današnjih slovenskih tleh. Goduje 30. septembra.
 • Sveti Štefan – zavetnik kojnov in bitcoinov. No, tale je pa res bolj za hec 🙂 Goduje 26. decembra.
 • Blaženi Carlo Acutis – zavetnik interneta. Čeprav je umrl komaj pri 15 letih za levkemijo, je v svojem kratkem življenju med drugim na spletni strani predstavil več kot sto evharističnih čudežev. Za blaženega je bil razglašen 10. oktobra 2020 v Assisiju, kjer je tudi pokopan v cerkvi Santa Maria Maggiore.

Se ti je ob branju porodila še kakšna ideja, kateri digitalni svetniki bi lahko bili naši priprošnjiki na spletu? Napiši jo!


foto: Pixabay

Obrazec za na dno prispevka

This field is for validation purposes and should be left unchanged.
Povej naprej! >>
Vedno na tekočem

Prijavite se na prejemanje obvestil o novih prispevkih! 

Brez skrbi, od prejemanja se lahko kadarkoli odjavite 🙂

Kategorija: blog
Prejšnji prispevek
Evangelizacija na spletu
Naslednji prispevek
10 pravil pisanja na spletu (za katoličane)