Brezplačni programi za ustvarjalne

Verjetno med bralci tega prispevka ni prav dosti takih, ki bi se preživljali z ustvarjanjem – pa naj bo fotografiranje, video, ali pa grafično oblikovanje. Uporaba profesionalnih programov, kot jih ponuja npr. Adobe (licenca za Creative Cloud znaša letno ok. 730€). Kateri pa so odprtokodni brezplačni programi, s katerimi se lahko lotite podobnih projektov?

1. Inkscape

Na voljo za Linux, Windows, Mac.

Začnimo z oblikovanjem. Inkscape je program za vektorsko risanje. Funkcija je podobna, kot jo ima Adobe Illustrator. Če bi torej radi ustvarili logotip ali vektorsko grafiko, bo Inkscape prava rešitev za vas.

Program je na voljo tudi s slovenskim uporabniškim vmesnikom, kar je kot nalašč za vse tiste, ki niso najbolj blizu z angleščino.

Mimogrede: veš, kaj pomeni vektorsko risanje oz. vektorska grafika? Zelo poenostavljeno: za razliko od fotografij, ki so sestavljene iz točk, je vektorska grafika sestavljena iz krivulj. To ima svoje pluse (vektorsko grafiko lahko povečamo brez izgube kvalitete, kar je značilno pri povečevanju fotografij), pa tudi nekatere minuse (težje je delati z več barvami, …).

Skratka, Inkscape je super za grafike. Kaj pa za slike?

2. GIMP

Na voljo za Linux, Windows, Mac.

GIMP (GNU Image Manipulation Program) predstavlja nekakšno alternativo programu Adobe Photoshop. Namenjen je torej urejanju in obdelovanju slik. Če torej želite popraviti barve, narediti fotomontažo, izdelati infografiko, … , uporabite GIMP.

Kaj pa, če bi radi le obdelali fotografije, ki jih s fotoaparata dobimo v RAW formatu?

3. Darktable

Na voljo za Linux, Windows (omejeno), Mac.

Če se želiš bolj resno ukvarjati s fotografijo, bo Darktable super orodje, ki v marsičem spominja na Adobe Lightroom. Namenjen je predvsem obdelavi surovih (RAW) fotografij, retuširanju, popravkom barv in beline, pa odstranjevanju digitalnega šuma in podobnim zadevam, ki so del procesa obdelave fotografij. Za razliko od GIMPa, kjer obdelujemo eno sliko, lahko v Darktable uporabimo podobne nastavitve za več fotografij in jih na koncu izvozimo.

Toliko o fotografijah. Gremo sedaj na oblikovanje publikacij.

4. Scribus

Na voljo za Linux, Windows, Mac.

Scribus je odprtokodni program, namenjen oblikovanju tiskovin – od zloženk, pa vse do knjig in drugih publikacij. Funkcija je podobna kot jo ima Adobe InDesign. Kljub temu, da je program povsem brezplačen, je zelo zmogljiv. Podpira številne formate, omogoča uporabo CMYK barv, pa tudi dodajanje oznak za porezave je sila preprosto. Če torej iščete program za pripravo publikacij, bo Scribus brez dvoma prava izbira.

5. HitFilm Express

Na voljo za Windows, Mac.

Udeleženci usposabljanja Oznanjevanje preko videa ste si s Hitfilmom že domači. V morju brezplačnih montažnih programov je Hitfilm (po mojih izkušnjah) najmanj omejen. Ni omejitev glede trajanja posnetka ali resolucije, omejena je le možnost nekaterih naprednejših funkcij, ki se jih lahko kupi kot razširitve. A za osnovno delo nudi več kot dovolj in je odlična alternativa programu Adobe Premiere Pro.

6. Audacity

Na voljo za Linux, Windows, Mac.

Za konec pa še program, ki bo prišel prav ljubiteljem podkastov, avdio posnetkov in glasbe. Audacity (podobno kot Adobe Audition) je namenjen snemanju avdio posnetkov ter njihovi obdelavi. Bi radi odstranili šum, ali pa izenačili glasnost? Bi radi združili več avdio posnetkov v končni izdelek? Ali pa preprosto pretvorili avdio posnetek v drugačen format? Vse to lahko naredite s programom Audacity.

Koliko stane brezplačnost?

Morda tole vprašanje zveni čudno. Kaj niso vse to brezplačni programi?

Ja, vsak od naštetih programov je brezplačen. Ima pa to svoje omejitve, zaradi katerih je pri resnejši uporabi morda vseeno vredno premisliti o investiciji v profesionalno programsko opremo.

Glavno ceno plačamo v dodatnem času, saj brezplačni programi ne omogočajo vseh naprednih funkcij. Pot do podobnega rezultata bo zato lahko daljša. Tudi prehajanje med brezplačnimi programi (npr. če montiramo video v Hitfilmu, pa bi želeli popraviti zvok v programu Audacity; ali pa če oblikujemo knjigo z orodjem Scribus, pa bi radi popravili fotografijo v GIMPu) je precej bolj zahtevno in časovno potratno.

A večinoma so to tegobe, ki pridejo s profesionalnim delom. Do takrat pa bodo brezplačni programi odlična alternativa.

Pa ti? Že uporabljaš katerega od teh programov? Ali pa poznaš še kakšnega, ki bi ga bilo treba dodati? Piši mi!

 

Obrazec za na dno prispevka
This field is for validation purposes and should be left unchanged.
Povej naprej! >>
Vedno na tekočem

Prijavite se na prejemanje obvestil o novih prispevkih! 

Brez skrbi, od prejemanja se lahko kadarkoli odjavite 🙂

Kategorija: blog, nasveti
Prejšnji prispevek
Elektronska oznanila za vašo župnijo
Naslednji prispevek
Razmislek o disciplini (in zakaj je pomembna disciplina na spletu)