6 oseb, ki jih morate imeti v vaši spletni ekipi

Jezus ni bil pristaš individualizma. Dokaze za podkrepitev te izjave najdemo v Svetem pismu, kjer pravi: »Kjer sta dva ali so trije zbrani v mojem imenu, tam sem sredi med njimi« (Mt 18,20); in spet drugje: »Poklical je k sebi dvanajstere in jih začel pošiljati po dva in dva« (Mr 6,7).

Zato je dobro, da se tudi mi velikih projektov ne lotevamo sami. Ljudje se nekako delimo na dve strani: nekateri rajši za vse poskrbijo sami in »nikogar ne potrebujejo«, spet drugi pa so takšni, ki imajo radi ob sebi veliko ekipo in ki obveznosti drugim zgolj delegirajo. Vedno pa je najbolje ubrati srednjo pot.

»Sam svoj mojster«

Če se boste projekta lotevali sami, obstaja velika verjetnost, da vseh plati spletne evangelizacije ne boste obvladali. Kar hitro se vam zna zgoditi, da vam bo zmanjkalo časa, idej in motivacije. Zato je koristno imeti ob sebi pomočnike, ki vam bodo v takih trenutkih priskočili na pomoč.

Vsekakor pa tudi ni dobro, da za upravljanje spletne strani aktivirate pol župnije. Bolje je namreč, če je oseb manj, pa so te predane skupnemu cilju.

Čeprav so spodaj navedeni uradni nazivi, pa seveda povsem zadošča, da se osebe v vaši ekipi s tem le ljubiteljsko ukvarjajo, ne nujno poklicno ali profesionalno.

Katere vloge je torej dobro imeti v vaši spletni ekipi?

  1. Vodja

Vodja je tisti, ki stoji za celotnim projektom. To je lahko župnik ali kaplan, član ŽPS, zborovodja, katehet, voditelj animatorjev … Nekdo, ki je pripravljen stati za projektom in ga organizirati. Imeti mora vizijo, hkrati pa mora tudi razporejati dogodke, delo in vsebine na spletni strani. Skratka, vodja je tisti, ki ima stvari vedno »pod kontrolo«.

  1. Novinar

Novinar je človek velikih zanimanj, je vedno na tekočem, se rad udeležuje različnih dogodkov in o njih tudi poroča. Taka oseba je idealen pomočnik, saj vedno ve, kje se kaj dogaja in kaj je novega, zato bo gotovo prinesel veliko svežih in aktualnih novic tudi na vašo spletno stran.

  1. Lektor

V to skupino spadajo osebe, ki imajo občutek za jezik in ki jim pero – oziroma bolje rečeno prsti po tipkovnici hitro tečejo. Lektor naj bo nekdo, ki bo pripravljen pred objavo prebrati vaša besedila, ki bo pravilno postavil vrstni red besed v stavku ali članku in bo tudi znal dodati – ali pa odstraniti – kakšno vejico, kjer bo to potrebno.

  1. Fotograf

Tega »pomočnika« boste najhitreje našli, saj je v vaši bližini zagotovo kdo, ki se s tem ljubiteljsko ukvarja. Dobra stran sodobne tehnologije je tudi v tem, da se danes da že s povsem običajnim telefonom narediti zelo kakovostne fotografije.

Zelo priporočljivo pa je tudi, da imate v vaši župniji arhiv kvalitetnih fotografij, iz katerega lahko črpate. To je na eni strani kronološki arhiv vaših župnijskih dogodkov, na drugi strani pa arhiv splošno uporabnih fotografij z versko tematiko, ki vam bodo vedno prišle prav.

  1. Grafični oblikovalec

Tudi tukaj ni nujno, da je ta oseba nekdo, ki se s tem poklicno ukvarja. Dovolj je, da poiščete nekoga, ki ima občutek za lepo in za estetiko, nekoga, ki vas bo opozoril na pravilno izbiro barv, velikost pisave … Poiščite torej osebo, ki bo vašo spletno stran naredila privlačno in prijazno za oči. Saj veste, prvi vtis je najpomembnejši in bralci se lahko že v nekaj trenutkih odločijo, ali jim je vaša spletna stran všeč ali ne.

  1. Računalničar

Ne glede na to, ali boste postavili novo spletno stran, izboljšali že obstoječo ali pa želite zgolj postati bolj aktivni na družbenih omrežij, je nujno, da imate v svoji ekipi nekoga, ki se na računalništvo zares spozna. Če v vaši bližini ni nikogar, ki bi vam bil pripravljen pomagati, pa se obrnite na nas – Projekt Emavs!

Kaj pa vi menite, bi v vašo spletno ekipo povabili še koga? Katere vloge v spletni ekipi še potrebujejo pravega človeka?

Obrazec za na dno prispevka

This field is for validation purposes and should be left unchanged.
Povej naprej! >>
Vedno na tekočem

Prijavite se na prejemanje obvestil o novih prispevkih! 

Brez skrbi, od prejemanja se lahko kadarkoli odjavite 🙂

Kategorija: blog, misijon
Prejšnji prispevek
Se spomniš trenutka, ko prvič si email poslal?
Naslednji prispevek
Oznanjevanje preko videa