10 pravil pisanja na spletu (za katoličane)

Kakšna so pravila pisanja na spletu? Naj v besedilo vključimo slike ali video gradivo? Na kaj moramo biti pozorni in česa se moramo izogibati? Če se tudi vam porajajo taka vprašanja, vam bodo spodnji nasveti gotovo v pomoč.

  1. Spoznajte svoje bralce

Vedeti morate, komu je vaša spletna stran namenjena. So to samo vaši župljani? So informacije namenjene mladim, družinam ali starejšim? Je vaša župnija v turističnem ali romarskem kraju? Najpomembnejše informacije za vaše ciljno občinstvo naj bodo zato dobro izpostavljene, spletna stran pa naj bo vašim bralcem ustrezno vizualno in vsebinsko prilagojena.

  1. Bodite ažurni

Namen večine spletnih strani je, da ponuja sveže informacije. Držite se pravila »manj je več« – naj bo na vaši spletni strani manj informacij, te pa naj bodo aktualne. Nihče namreč ne želi brati poročila o dogodkih izpred petih let ali zastarelih razmišljanj. Vsekakor naj bodo točne informacije glede urnika svetih maš in kontaktnih podatkov, saj to obiskovalci največkrat potrebujejo.

  1. Pazite na slovnične napake

Ko pišete prispevek za spletno stran, ga pred objavo večkrat pozorno preberite. Hitro se v besedilo namreč prikrade kakšna slovnična ali tipkarska napaka, zamenjamo malo in veliko začetnico, dodamo kakšno vejico ali kakšno izpustimo … Vse to vpliva na ugled vaše spletne strani, zato previdnost na tem področju vsekakor ni odveč.

  1. Vprašajte za pomoč

Splet je sfera, ki se zelo hitro spreminja, zato je izobraževanje na tem področju skorajda nujno. Če potrebujete računalniško ali tehnično podporo, je temu namenjena prav stran, kjer se trenutno nahajate – Projekt Emavs. Če pa za vaš prispevek potrebujete na primer kakšen geografski ali zgodovinski podatek, se obrnite na strokovnjaka, ki se na dotično področje zares spozna in ga tudi citirajte.

  1. Pišite kratko

Splet ni namenjen dolgim in širokim razpravam, zato se tudi vi dolgovezenja raje izogibajte. Imejte v mislih tudi to, da je zelo verjetno, da bo bralec vašo izjavo zgolj preletel, medtem ko je na poti v službo ali pa čaka v vrsti. Raziskave namreč kažejo, da se na spletni strani zadržimo minuto ali dve, zato je pomembno, da v tem kratkem času dobimo informacije, ki jih iščemo.

  1. Izpostavite poudarke

Koristno je, da znotraj besedila ali vaše spletne strani izpostavite poudarke. Če gre za daljši prispevek, lahko to storite z večjimi in odebeljeni črkami. Najpomembnejše informacije, ki jih želite podati, pa naj bodo izpostavljene v okvirčku ali – še bolje – na prvi strani.

  1. Izberite ustrezen naslov

Privlačen naslov je ključnega pomena, da bo bralci sploh »kliknili« na vaš prispevek. Pri tem je najpomembnejše, da naslov prispevka ni predolg, da dobro zajema celotno vsebino ter seveda, da bralca ne zavaja. Naslov naj bo tako čim bolj jedrnat, izogibajte pa se tudi teatralnosti, saj ta sodi bolj v rumeni tisk.

  1. Vključite slikovno in video gradivo

Da bo vaš prispevek še bolj zanimiv, je priporočljivo, da mu dodate slikovno ali video gradivo. Na spletu je možen dostop do velike količine brezplačnih fotografij, vendar bodite pri izboru pozorni na njihovo primernost. Enako velja za video posnetke, čeprav nam današnja tehnologija omogoča kakovostne posnetke že s povsem običajnim telefonom.

  1. Podpišite se

Če želite, da je vaša spletna stran verodostojna in profesionalna, se pod prispevek podpišite. Kratice vašega imena in priimka niso zaželene, prav tako se izogibajte kakršnimkoli vzdevkom. Če se boste podpisali s pravim imenom in priimkom, bo to vaši spletni strani gotovo dvignilo kredibilnost, bralci pa bodo vedeli, kdo stoji za zapisanim.

  1. Ne pozabite na Božjo pomoč

Če so bili dosedanji nasveti precej splošni, pa se zadnji nasvet nanaša bolj na vernike. Tako kot v vsakdanjem življenju tudi na spletu hitro zapademo miselnosti »všečkanja«, hlepimo za čim večjo branostjo in kar tekmujemo v »nabiranju klikov«. A nevarno je, da se s tem oddaljimo od prvotnega namena. Zato: »Oznanjajte Kristusa, ne sebe!« Prav tako pa ne bo nič narobe, če pred pisanjem prispevka ali pred objavo na družbenih omrežjih na pomoč pokličemo še najzanesljivejšega Svetovalca: Svetega Duha!

Želite pomoč, da spravite pravila pisanja na spletu v prakso? Pišite in z veseljem bomo priskočili na pomoč!

Obrazec za na dno prispevka

This field is for validation purposes and should be left unchanged.
Povej naprej! >>
Vedno na tekočem

Prijavite se na prejemanje obvestil o novih prispevkih! 

Brez skrbi, od prejemanja se lahko kadarkoli odjavite 🙂

Kategorija: nasveti
Prejšnji prispevek
Digitalni svetniki
Naslednji prispevek
Rad bi ljudem govoril o Bogu, pa ne vem kako …